DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - BABÍ LÉTO

12.09.2013 12:26

Babí léto považujeme za období přechodu mezi létem a podzimem, většinou to odpovídá měsíci září. V době babího léta se vše soustředí hlavně na motivy úrody a dozrávání. Z našich vnitřních orgánů vyžadují zvláštní péči převážně slezina a žaludek, protože právě tyto dva jsou nyní náchylnější k různému oslabení. Slezinu nejčastěji poškozujeme zavlhčováním organizmu. Vlhko příjímáme hlavně v podobě mléčných výrobků a sýrů, bílé mouky a tučných jídel, proto by bylo nejlepší mléčné výrobky, bílé pečivo a tučná smažená jídla alespoň v tomto období omezit. Jak poznáte, že právě Vaše slezina je oslabená vlhkostí? Mezi nejčastější příznaky patří - únava, malátnost, pocit tíhy, "těžké" končetiny, řidší stolice či průjem, nadýmání, otoky, nechutenství, nechuť pít, a další.. Pokud jste u sebe našli některé z příznaků, pro kontrolu si můžete ještě stoupnout před zrcadlo a vypláznout na sebe jazyk. Při oslabené slezině jsou totiž po stranách jazyka patrné otlaky od zubů.

V případě vlhkosti v organizmu můžeme využít potraviny, které umí patologickou vlhkost vysušit. Jsou to např.: žito, kukuřice, rýže, amarant, jáhly, slzovka a fazole adzuki (po uvaření slzovky a fazolek adzuki v žádném případě nevyléváme vodu, během vaření z ní vznikl velmi účinný odvar na vyhnání vlhkosti z těla). Můžeme využít též celer, dýni, naklíčenou vojtěšku a kozí mléko. Z českých bylinek můžeme použít heřmánek.

Pro podporu trávení v období babího léta používáme při přípravě pokrmů málo koření. Jídlo má mít jemnou chuť a mělo by být jednoduché. S oblibou zde využíváme kukuřici, rýži, brambory, jáhly, mrkev, zelí, zelené fazolky, kaštany, meruňky a tofu.

Babímu létu v dietetice bychom určitě měli věnovat pozornost a to zvláště v případech, kdy se v organizmu objevuje vlhkost. Díky doporučeným potravinám ji lze snadno z těla vyloučit a můžeme se těšit na nadcházející podzim, kde se naopak musíme věnovat vyživující, zvlhčující stravě a ukládádní zásob na zimu. To lze však pouze v případě, že naše tělo nebude zavhlčené a zahleněné již z dřívějška.

—————

Zpět