ČERNÝ ČAJ

12.04.2013 17:56

Dříve byl pro Evropu dostupný pouze černý čaj. Do Evropy se dovážel čaj po moři a plavby trvaly i více než rok. Zelený čaj však za tak dlouhou dobu přišel o všechno své aroma. Trvalo dlouho, než se přišlo na to, že dlouhou oxidací (fermentací) vydrží čajové lístky čerstvé o mnoho déle. Oxidace působí podobně jako konzervace.

Díky fermentaci má černý čaj oproti zelenému mnohem vyšší obsah kofeinu, proto se často pije pro své povzbudivé účinky. K tomu napomáhá i vitamin B, obsažený v lístcích čajovníku. Černý čaj tedy může být plnohodnotná náhrada kávy.

Léčivé účinky černého čaje:

  • Antioxidační účinek
  • Povzbudivý účinek
  • Prospívá při psychické zátěži a depresi
  • Vhodný pro podporu trávení a zklidnění žaludku

  • Snižuje hladinu cholesterolu

  • Podporuje kardiovaskulární systém

  • Snižuje hladinu glukózy v krvi
  • Předchází ateroskleróze

Z hlediska tradiční čínské medicíny má černý čaj spíše teplou povahu, to znamená, že nám bude mírně ohřívat organizmus. Je tedy vhodný u zimomřivých lidí, nachlazení, řídké stolici a jiných trávicích obtíží a jiných projevech chladu v těle. Naopak zelený čaj má spíše ochlazující účinek, proto je vhodnější ho pít v létě nebo u lidí s pocity horka, návaly horka, zvýšenou teplotou, zarudlé kožní projevy, pálení žáhy a jiné projevy horka.

Samozřejmě, pokud si chcete užít účinky a silné aroma černého čaje, v porcovaném sáčkovém čaji ho nenajdete. Opět platí, jako jsme si napsali již u zeleného čaje, že stojí za to investovat čas na přípravu kvalitního sypaného čaje, kde máte na výběr nepřeberné množství ovoněných variant.

—————

Zpět