ZELENÝ ČAJ

11.04.2013 18:33

Zelený čaj – nejpřirozenější cesta pro udržení zdraví a prodloužení života.  Popíjení zeleného čaje je v Číně tradicí téměř pět tisíc let. Zelený čaj se šířil z Číny do Indie, Japonska a zbytku Asie. Naštěstí je už poměrně rozšířený i v západních zemích. Číňané a Japonci pijí převážně zelený čaj, jehož lístky neprochází dlouhým procesem oxidace (fermentace) a díky tomu si mohou udržet všechny důležité látky. Zelený čaj je známý především pro své antioxidační účinky – obsahuje vysoké množství flavonoidů a mimo jiné obsahuje vitamín E, který zabraňuje stárnutí díky zpomalení degenerace buněk. Mezi další důležité účinky zeleného čaje patří protirakovinné působení, neboť čajové lístky obsahují katechiny – látky, které brání mutacím buněk a tudíž zabraňují rakovinnému bujení. Dále se může pít zelený čaj pro své osvěžující a povzbuzující účinky. Čajové lístky totiž obsahují kofein (jinak nazývaný – thein), který má však oproti kávě mnohem jemnější působení, nedráždí žaludek, za to má však delší účinek a není návykový. Zelený čaj má také blahodárné účinky na celý náš trávicí systém. Již zmiňované katechiny nepůsobí jen proti rakovinnému bujení, ale také působí proti škodlivým bakteriím ze zkažených potravin. Čaj zároveň působí proti kazivosti zubů a prospívá dásním, díky fluoridu, obsaženém v lístcích čajovníku.

Hlavní účinky zeleného čaje:

  • Snížení výskytu některých nádorů – slinivky břišní, tlustého střeva, plic, žaludku, močového měchýře, jícnu, prsu a kůže
  • Pozitivně působí při revmatoidní artritidě, Crohnově chorobě a roztroušené skleróze
  • Prospívá zdraví zubů a dásní, osvěžuje dech
  • Zabraňuje stárnutí
  • Antioxidační účinek
  • Prevence srdečních chorob a podpora kardiovaskulárního systému
  • Podpora imunity – vysoký obsah vitamínu C
  • Podpora trávicího systému
  • Povzbuzující účinek
  • Prevence zvyšování cholesterolu a snížení ucpávání cév

Pokud však chcete pít zelený čaj, jak pro svou chuť, tak pro své léčivé účinky, na čajové sáčky můžete zapomenout. Porcovaný čaj v sáčcích se nikdy nevyrovná kvalitnímu sypanému čaji.  Většina lidí si sypaný čaj nekupuje, protože „příprava trvá moc dlouho“, „neumí čaj správně připravit“ nebo „je příliš drahý“.

V dnešní uspěchané době, plné stresu, lidé nemají čas se věnovat sami sobě. Může být tedy velmi příjemná změna, udělat si chvilku jen na sebe a uvolnit napětí při kraťoučkém rituálku, jež je příprava sypaného čaje. Věřte, že připravit si lahodný nálev zeleného čaje není žádná věda. Navíc ve většině prodejních míst Vám přiloží návod, jak čaj správně připravit. Je pravda, že cenová relace sypaných čajů je různá. Existují poměrně drahé sypané čaje, ale bez problémů najdete i čaje, které jsou cenově shodné, ne-li levnější než čaj sáčkový. Navíc většina sypaných čajů je více nálevových, to znamená, že z jedné porce připravíte i 2-3 nálevy,  opakovaným zaléváním čajových lístků. Kromě všech těchto vlastností, rozdíl v chuti mezi sypaným a sáčkovým čajem je neuvěřitelný, nehledě na to, kolik různých voňavých variant sypané čaje nabízí.

—————

Zpět