DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - PODZIM

30.10.2013 09:00

Podzim je obdobím, kdy se náš organizmus snaží připravit na zimu a začíná shromažďovat zásoby. Vhodná je tedy především zvlhčující a vyživující strava a energeticky bohatší potraviny. Výborně se tedy hodí obiloviny, zelenina, ořechy a můžeme začít hojně využívat maso.  Na podzim jsou nejvíce zatíženým orgánem plíce – ty jsou náchylné na vysušování, což může mít za následek zvýšenou žízeň, suchý kašel nebo suchou kůži a nos. Před vysušením plic se můžeme chránit potravinami, jako jsou houby, ječmen, ořechy, semena, vejce a med. Ty s oblibou využíváme, pokud však nepociťujeme větší zahlenění.. V tomto sychravém počasí je dobré používat výrazná dochucovadla jako chilli a zázvor. Zázvor můžeme využít jak do jídel, tak pro přípravu různých nápojů (čaj se zázvorovou šťávou, zázvorová limonáda a další).

Doporučené potraviny, které posílí náš organizmus a pomohou nám se připravit na zimu:

Chleba z kvásku, kysané zelí, nakládaná zelenina, jablka, šípky, pórek, květák, bílá ředkev, ředkvičky, cibule, křen, pažitka, česnek, hrušky, jablka, citrony, broskve, víno -  (dobré na pročištění střev – zejména červené hrozny).Kroupy, jáhly, rýže, zaječí maso, sýry s modrou plísní.

 Ideální je připravovat pokrmy dlouhým vařením a volit nasládlá či sladkokyselá jídla. Ta pomáhají  zadržovat a schraňovat důležité tekutiny. V tuto dobu by lidé měli chodit dříve spát, aby naše tělo stihlo vše uložit do zásob a my měli během zimy dostatek energie.

—————

Zpět