DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - LÉTO

04.06.2013 19:50

V létě bychom měli pokračovat v lehké kuchyni, se kterou jsme začali již na jaře. Měli bychom se snažit připravovat co nejrozmanitější pokrmy a můžeme si dovolit zařadit i syrovou zeleninu díky okolní teplotě. Syrová zelenina má chladnou povahu, tudíž nám mírně ochlazuje organizmus. Když je venku teplo, nepředstavuje to problém, ale syrová zelenina například na podzim a v zimě nám může způsobit různé trávicí problémy, jako průjmy, nadýmání a „žaludek na vodě“. Díky tomu si také musíme dát pozor na prudké ochlazování našeho těla ledovými nápoji, naše trávení to nemusí dobře snášet. Velké množství ledových nápojů může způsobit tělu šok, navíc nám organizmus trvale neochladí. Dále si musíme dát pozor na přílišnou konzumaci tropického ovoce, jako grepy, pomeranče, ananas a další. Tropické ovoce má totiž velmi chladivé účinky na lidské tělo. V tropech působí na člověka o dost vyšší teploty než v našem podnebí, tudíž se lidské tělo musí více ochlazovat a tropické ovoce je tomu přizpůsobeno svými vlastnostmi. V našem pásmu jsou teploty nižší a tropické ovoce má mnohem větší zachlazující účinek než je třeba. To samozřejmě neznamená, že si nemůžeme dopřát ovocné saláty, jen je potřeba věnovat pozornost tomu, zda nám to nezpůsobuje již zmíněné problémy. Pokud bychom se chtěli ochlazovat „zdravě“, doporučuje se pít zelený čaj, který má chladivý efekt nebo občas použít ostré koření, které způsobí otevření pórů na kůži a tím snadnější pocení a vypuzení horka. Další suroviny, které můžeme v létě využít k ochlazení organizmu jsou sójové boby – tofu nebo fazole mungo. Vhodné jsou také obilniny, luštěniny, lněné semínko, pohanka, tmavá rýže, různé variace listových salátů, červená řepa, čekanka, rukola a brusinky. Vhodné je popíjet zelený a jasmínový čaj a nejideálnější koření pro letní období je oregano, muškát a kakao. Nadále bychom se měli vyvarovat hodně tučným a slaným pokrmům, ideální je konzumovat co nejšťavnatější a nejvodnatější jídla, jakožto ochranu před horkem.

—————

Zpět