DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - JARO

12.04.2013 19:28

Podle zásad tradiční čínské medicíny bychom na jaře měli jíst tu nejlehčí stravu v celém roce, aby se po zimě trochu odlehčilo organizmu a abychom měli dostatek sil na všechny letní aktivity. Veškeré vitamínové doplňky jsou vhodnější spíše v zimě, jelikož v zimě je tělo nastaveno na uchovávání všech zásob a naopak na jaře se má "udělat pořádek v sýpkách" po zimě. Na jaře se doporučuje omezit hodně slané pokrmy, ubrat z jídelníčku přemíru masa, tuku a ořechů. Na rozdíl od toho sladká, kyselá a pikantní chuť nám pomáhá přizpůsobit se postupnému oteplování. Pokrmy by se měly vařit kratší dobu - nejvhodnější je vaření v páře a blanšírování.

Na jaře je vhodné užívat mátový čaj s medem, či zelený čaj (můžete vyzkoušet lahodný sypaný čaj Tuareg - zelený čaj, marocká máta Nana, med). Z koření využíváme nejlépe majoránku, rozmarýn, bobkový list a fenykl (na jaře mají největší účinnost sušené bylinky). Velmi vhodná je také konzumace čerstvých výhonků (řeřicha a vojtěška obsahují celé spektrum aminokyselin), naklíčeného obilí, cibule, zázvoru, brokolice a květáku. 

Naopak bychom se na jaře měli vyvarovat tukům, cukru, bílé mouky, ořechů a alkoholu.

—————

Zpět