Archiv článků

04.04.2014 11:16

KOSMETOLOGIE A TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA

TČM v kosmetologii se zaměřuje na dvě hlavní části - lokální stav výživy pokožky a původ vzniku vrásek, povadlé kůže, pigmentových skvrn, váčků a kruhů pod očima a dalších komplikací. Vznik vrásky - podkoží je propleteno systémem drah, který zajišťuje  přísun živin a díky...

—————

16.12.2013 17:21

TČM A LÉČBA DĚTÍ

Tradiční čínská medicína se konečně dostává do podvědomí společnosti a téměř každý už ve spojitosti s ní cosi zaslechl. Bohužel, až do teď bylo velmi málo dostupných informací, týkajících se léčby našich nejmenších. Samotná léčba dětí byla i pro čínskou medicínu poměrně komplikovaná. Pro děti...

—————

11.11.2013 18:22

DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - ZIMA

Zimní období je všeobecně nastavené jako období klidu a meditace a to nejen venku za okny, ale takto se bude chovat i naše tělo, aby bylo v souladu s přírodou. Venku se již nyní velmi ochladilo a tento chlad útočí na náš organizmus a snaží se proniknout dovnitř. Proto je dobré se před chladem...

—————

30.10.2013 09:00

DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - PODZIM

Podzim je obdobím, kdy se náš organizmus snaží připravit na zimu a začíná shromažďovat zásoby. Vhodná je tedy především zvlhčující a vyživující strava a energeticky bohatší potraviny. Výborně se tedy hodí obiloviny, zelenina, ořechy a můžeme začít hojně využívat maso.  Na podzim jsou nejvíce...

—————

12.09.2013 12:26

DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - BABÍ LÉTO

Babí léto považujeme za období přechodu mezi létem a podzimem, většinou to odpovídá měsíci září. V době babího léta se vše soustředí hlavně na motivy úrody a dozrávání. Z našich vnitřních orgánů vyžadují zvláštní péči převážně slezina a žaludek, protože právě tyto dva jsou nyní náchylnější k...

—————

04.06.2013 19:50

DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - LÉTO

V létě bychom měli pokračovat v lehké kuchyni, se kterou jsme začali již na jaře. Měli bychom se snažit připravovat co nejrozmanitější pokrmy a můžeme si dovolit zařadit i syrovou zeleninu díky okolní teplotě. Syrová zelenina má chladnou povahu, tudíž nám mírně ochlazuje organizmus. Když je venku...

—————

12.04.2013 19:28

DIETETIKA DLE ROČNÍCH OBDOBÍ - JARO

Podle zásad tradiční čínské medicíny bychom na jaře měli jíst tu nejlehčí stravu v celém roce, aby se po zimě trochu odlehčilo organizmu a abychom měli dostatek sil na všechny letní aktivity. Veškeré vitamínové doplňky jsou vhodnější spíše v zimě, jelikož v zimě je tělo nastaveno na uchovávání...

—————

12.04.2013 17:56

ČERNÝ ČAJ

Dříve byl pro Evropu dostupný pouze černý čaj. Do Evropy se dovážel čaj po moři a plavby trvaly i více než rok. Zelený čaj však za tak dlouhou dobu přišel o všechno své aroma. Trvalo dlouho, než se přišlo na to, že dlouhou oxidací (fermentací) vydrží čajové lístky čerstvé o mnoho déle....

—————

11.04.2013 18:33

ZELENÝ ČAJ

Zelený čaj – nejpřirozenější cesta pro udržení zdraví a prodloužení života.  Popíjení zeleného čaje je v Číně tradicí téměř pět tisíc let. Zelený čaj se šířil z Číny do Indie, Japonska a zbytku Asie. Naštěstí je už poměrně rozšířený i v západních zemích. Číňané a Japonci pijí převážně zelený...

—————

23.08.2012 23:05

TEORIE YINU A YANGU

Filosofické počátky tradiční čínské medicíny jsou postaveny na principech Taoismu. Velká část taoismu je založena na pozorování přirozeného chování přírody. Je tedy přirozené, že čínský léčebný systém často využívá přírodních metafor. V čínské medicíně je metaforický pohled na lidské tělo plně...

—————